Коментар на Полина Паунова: Той се шегува, но пък демонстрира и

...
 Коментар на Полина Паунова:
Той се шегува, но пък демонстрира и
Коментари Харесай

Три оставки, а после?

 Коментар на Полина Паунова:
Той се майтапи, само че пък показва и безкомпромисност. Припомня, че и Цветанов е бил жертва на подправени вести за “незаконно дете във Велико Търново ”. После акцентира, че той самият бил жертва на недостоверна информация, която била камшик в международен мащаб.

Иначе - Българска социалистическа партия трябвало да прояват “малко позор и морал ”. Припомня какъв брой пъти е подавал оставка и по какъв начин се носи политическа отговорност. И натъртва, че най-големият зложелател на ГЕРБ е самият ГЕРБ.

Анонсира ограничения против превозвачите, с които да се ускори сигурността на пътя. Споменава и за оставките на тримата му министри, само че някак пътем. Наложило се – ето, Нанков би трябвало да стои и да пази пътя, откакто имало тъжби, а пък Валетин Радев не “изгърмял ” поради злополуката край Своге, а поради друга – тази с бащата на президента в Харманли.  И още: щял да разисква имената на новите министри с съдружните си сътрудници от патриотите, само че имал искания към още министри. Но това също било междукоалиционна тематика.

С това си слово по време на летния университет на ГЕРБ министър-председателят Бойко Борисов се опита да даде “урок ”, само че не на младежката партийна конструкция, както изглеждаше. А най-много на своите сътрудници – и вътре в партията, и отвън нея, казвайки им, че макар обезглавяването на три министерства към момента е мощен. И към момента точно той е инструментът на властта, който раздава порциите (по Доган).

Първата рецесия, за която наподобява няма опрощение

А за какво се наложи напомнянето, откакто министър-председателят в други обстановки също е приемал стремително оставки? Защото това е първата рецесия на ГЕРБ, за която наподобява, че опрощение няма.

Всъщност, с оставките на тримата министри – на вътрешните работи, превоза и районното развиване, министър председателят за първи път призна виновност. Не че различен път такава не е имало, просто туширането ѝ е било по-лесно, или въпросът е бил неразбираем за необятната аудитория.
 Трима министри подадоха оставки: Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков
Трима министри подадоха оставки: Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков

Нима правосъдният министър Цецка Цачева не трябваше да напусте поста си поради невиждания срив на Търговския указател? Трябваше. Но необятната аудитория не може да „ допре " историята. А в тази ситуация с злополуката край Своге тъгата на хората полепва по останалите гласоподаватели. И става кристално и образно ясно едно – корупцията и нехайството убиват. И те няма по какъв начин да бъдат приписани другиму. Защото пътят, чието положение наподобява главният “виновник ” за нещастието, е отговорност най-малко на три държавни управления, в част от които ефективно е взел участие ГЕРБ. 

Всъщност, няма никакво значение какъв брой министри на Борисов ще изоставен постовете си. Те ще бъдат сменени със самите себе си, тъй като: Каква е разликата сред Николай Нанков и Лиляна Павлова, или сред Валентин Радев и Румяна Бъчварова? Те постоянно са били придружители на Бойко Борисов в разнообразни обстановки. Затова и нямат значение. Значение има само фактът, че 17 души починаха, а десетки фамилии са унищожени. Това е покруса, която фенът може да допре, и може най-сетне да се усети, че виновността за това е политическа. А крачката от прозрението на електората до понасянето на отговорност от страна на самия Борисов е дребна.

Признак на уязвимост

Затова и реакцията му бе светкавична. Обичайното за премиера импусливно деяние да покаже на обществото “скалпа ” на отговорния - нещо, което бе типично за досегашните рецесии - в този момент към този момент не наподобява като симптом на мощ, а на уязвимост. А това пък е повода, поради която патриотите анонсираха, че ще разискват да останат ли в държавното управление. Заявката им е разследване от сякаш почтената имитация на премиера, че и към други министри има искания, с което очевидно се опита да им каже, че няма да разреши да бъде изнудван. Отново предизвестие е и обичаната имитация на Борисов, че най-големият зложелател на ГЕРБ е самият ГЕРБ. А това пък най-добре го знае Валентин Радев, който се оказа “уволнен ” не за злополуката край Своге, а поради тази с присъединяване на бащата на президента в Харманли. Основателен въпрос тук е по какъв начин изтекоха записите от камерите на кръговото придвижване в провинциалния град? Най-големият си проблем Борисов маркира единствено в едно изречение – за некачествения път, станал причина за 17 мъртъвци.

На прага на новия политически сезон министър-председателят наподобява слаб и уязвим. И това извънредно доста пролича от всички предизвестия, които насочи сякаш на смешка. Именно затова идните дни ще са от решаващо значение - и то не за оцеляването на обединението, а за персоналното му политическо избавление.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР